Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
Taş fırın, Ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzetlerini en doğal ve otantik haliyle hazırlamak için harika bir seçenek olarak öne çıkmaktadır. Öte yandan Ramazan ayı boyunca iftar sofralarının zenginliği ve çeşitliliği, bu ayın en önemli özelliklerinden biridir. Özellikle taş fırında pişirilen ekmekler, hamur işleri ve et yemekleri, hem lezzet hem de kıvam açısından bu ayda menüler açısından büyük fark yaratmaktadır. Dolayısıyla geleneksel yöntemlerle hazırlanan Ramazan yemek tarifleri, sadece damak zevkine hitap etmekle kalmaz, aynı zamanda iftar sofralarına nostaljik bir dokunuş da katarlar.
Ramazan boyunca sofraların en çok aranan lezzetlerinden biri Ramazan pidesi tarifi olmaktadır. Öte yandan Ramazan pidesi tarifi evde de kolayca yapılabildiğinden, pide tarifi Ramazan ayı boyunca birçok kullanıcı tarafından merak edilmektedir. Dolayısıyla lezzetli bir yumuşak ramazan pide hamuru tarifi aşağıdaki malzemelerle kolaylıkla yapılabilir.
Malzemeler:
Öncelikle geniş bir yoğurma kabına un alınıp ortası havuz şeklinde açılmalıdır. Mayayı aktive etmek için ise ılık süt ve suyun içine toz şeker eklenerek birkaç dakika bekletilmelidir. Ardından tüm sıvılar unun ortasına eklenerek yoğurmaya başlanır ve tuz ve sıvı yağ da eklenerek hamur ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurulur. Sonraki aşamada ise hamurun üzeri örtülerek yaklaşık bir saat kadar mayalanmaya bırakılması gerekmektedir.
Daha sonra mayalanan hamur hafif unlanmış zeminde tekrar yoğrulur ve iki eşit parçaya bölünerek yuvarlak pide şekli verilir. Tepsiye alınan pidelerin üzerine yumurta sarısı sürülür ve klasik baklava deseni verilir. Son olarak susam ve çörek otu serpilerek önceden ısıtılmış taş fırına verilir. Pideler kabarıp üzeri kızardığında ise fırından alınarak dinlendirilir. Öte yandan evde ramazan pide tarifi uygularken taş fırının yüksek ısısı, pidenin dışının çıtır, içinin ise yumuşak olmasını sağlamaktadır.
Pidenin yanısıra taş fırında pişirilen tepsi lahmacun gibi yemekler de hem pratik hem de doyurucu olduğu için tercih edilmektedirr. Ramazan ayının bereketini yansıtan Ramazan menü tarifleri, sofralarda paylaşıldıkça daha da anlamlı hale gelmektedir. Bu nedenle evde taş fırın yardımıyla yapılabilecek tepsi lahmacun tarifi için gerekli malzemeler aşağıdaki şekildedir:
Malzemeler:
Hamur için:
Hamur için unu yoğurma kabına alıp, tuz ve maya eklenerek karıştırılmalı ve ılık su yavaş yavaş ilave edilerek yoğrulmalıdır. Daha sonra hazırlanan hamur üzeri kapatılarak yaklaşık 45 dakika dinlendirilmelidir. Hamur dinlenirlen lahmacunun iç harcını hazırlayabilirsiniz. Bu aşamada kuru soğan, sarımsak, domates, biber ve maydanoz ince ince doğranarak kıymaya eklenmeli ve üzerine domates ve biber salçaları ilave edilmelidir. Daha sonra baharatlar ve sıvı yağ eklenerek tüm malzemeler güzelce yoğrulmalıdır.
Sonraki aşamada mayalanan hamurdan bezeler alınarak unlanmış tezgahta ince açılmalı ve taş fırın tepsisine yerleştirilmelidir. Son olarak üzerine hazırlanan kıymalı harç ince bir tabaka halinde yayılmalı ve önceden ısıtılmış taş fırında kenarları kızarana kadar pişirilmelidir. Ramazan için yemek tarifleri arasında yer alan bu popüler bu tarif, özellikle iftar sofralarında salata ve ayran eşliğinde mükemmel bir uyum sağlamaktadır.
Ramazan sofralarında iftar yemeğinin başlangıcında sıcak ve hafif bir alternatif olarak kaşarlı mantar harika bir seçenektir. Taş fırının yüksek ısısı, mantarların suyunu kaybetmeden pişmesini sağlayarak yemeğin daha lezzetli olmasını mümkün kılmaktadır. Bunun için mantarların içleri temizlendikten sonra zeytinyağı ve baharatlarla tatlandırılarak taş fırına verilmeli ve hafifçe kızaran mantarlar, üzerine kaşar peyniri rendelenerek tekrar fırına sürülmelidir. Peynir eriyip üzeri hafif kızardığında ise servis edilmelidir. Taş fırın ramazan tarifleri içinde yer alan bu pratik yemek, hem besleyici hem de yapımı kolay olmasıyla da öne çıkan bir tariftir.
Ramazan sofralarında vazgeçilmezlerden biri de börektir. Çıtır çıtır hamuru ve iç harcıyla iftar sofralarına zenginlik katan börekler, taş fırında pişirildiğinde ise daha kıtır ve lezzetli bir hale gelmektedir. Ayrıca börek için hazırlanacak iç malzemesi isteğe göre peynirli, kıymalı ya da sebzeli olabilir. Yufkalar, iç harcı ile buluşturulduktan sonra taş fırının yüksek ısısında pişirilmeli ve fırından çıkan börek, içi yumuşak, dışı ise tam kıvamında kızarmış bir formda olmaktadır.
Çay ile birlikte servis edildiğinde ise iftar sonrasında oldukça keyifli bir atıştırmalık haline gelmektedir. Fakat taş fırında yapılabilecek Ramazan yemekleri arasında yer alan börek tarifini yaparken, taş fırının yüksekliği gibi özelliklerini dikkate almak gerekmektedir.
Ramazan menusu tarifleri incelendiğinde sofraları tatlısız düşünmek mümkün değildir. Bu aşamada geleneksel tatlılardan biri olan ve taş fırın Ramazan menüsü içerisinde sıralana bal kabağı tatlısı, taş fırında pişirildiğinde kendine has lezzetini daha da yoğun bir şekilde hissettirmektedir. Tarifin yapılışı için bal kabakları dilimlendikten sonra üzerine şeker serpilerek bekletilmeli, kabaklar suyunu salıp şekerle birleştiğinde ise taş fırında uzun süre pişirilerek yumuşak ve karamelize bir tat elde edilmelidir. Son olarak üzerine tahin, ceviz ya da kaymak eklenerek servis edilen bu tatlı, hem hafif hem de besleyici bir iftar sonrası seçeneğidir.
Dr.Maya Taş Fırınları, geleneksel lezzetleri en iyi şekilde pişirmek için özel olarak tasarlanmıştır. Bu fırınlarda kullanılan mukavemeti artırılmış seramik taban gibi özellikler, yüksek sıcaklıklara dayanıklı yapısıyla ısıyı eşit şekilde dağıtarak yiyeceklerin homojen pişmesini sağlamaktadır. Bu özel seramik taban, ısıyı uzun süre muhafaza ederek enerji tasarrufu sunarken, aynı zamanda yiyeceklerin ideal kıvamda pişmesine de yardımcı olur.
Ayrıca, kullanıcı dostu yapısı ve dayanıklı malzemeleriyle uzun ömürlü bir kullanım sunan bu fırınlar, geleneksel ve modern mutfakları bir araya getirerek en lezzetli Ramazan yemeklerini zahmetsizce hazırlamanıza olanak sağlar.